Awesome Image

Mennyi teherautó lesz 30 év múlva az utakon? - Follow 2001 Kft. | Belföldi szállítmányozás és Áruszállítás

A német Szövetségi Digitalizációért Felelős és Közlekedési Minisztérium (BDMV) bemutatta a „hosszútávú előrejelzését a fuvarozás számára 2051-ig”. Kiderül belőle, hogy a teherautók három évtized múlva is dominálni fogják az árufuvarozást. Sőt, mi több, még növelni is fogják a részesedésüket.

A német közlekedési tárca és az Intraplan és Trimode tanácsadó cégek által készített előrejelzés pontosan megmutatja, hogy Németországban az áruszállításban a következő három évtized során nem lesz érdemi változás a teherautók részesedésében.

Az előrejelzés 2051-ig figyelembe veszi többek között a természetes szaporulat jelentős felfutását, az energetikai átalakulás okozta változásokat, valamint az ukrajni háborút. A dokumentum a fuvarozás jelentős növekedésével számol 2051-re 2019-hez képest, vagyis az utolsó, a koronavírus-járvány előtti évhez képest. Az előrejelzések szerint 2019. és 2015. között a teljes áruszállítás volumene összesen 30%-kal nő meg (évente kb. 0,8%-kal), 5,7 milliárd tonnára. Összehasonlításképpen a 2019-es szám 4,4 milliárd tonnát tesz ki. Ki kell azonban emelni, hogy a növekedés dinamikája lelassul (2010. és 2019. között az éves növekedés 1,8%-t tett ki). A fuvarozási munka pedig (a rakományok tömegének és a kilométerben megtett útnak a szorzata) 46%-kal nő meg 2051-re, elérve a 990 milliárd tonnakilométert (2019-ben ez a szám 679 tonnakilométert tett ki).

A teherautós áruforgalom, amit fuvarozási munkában mérnek, jelentősebben fog nőni, mert 54%-kal. A közúti fuvarok volumene pedig 34%-kal nő meg. Így tehát a teherautók növelik a részesedésüket az áruszállításban 86%-ról 2019-ben 89%-ra 20151-ben. Az elvégzett fuvarozási munkában pedig a kamionok részesedése a 2019-es 73%-ról 78%-ra nő 2051-re.

Növekedés könyvelhet el a következő három évtizedben a vasúti fuvarozás is, de kisebb mértékben, mint a közúti. A fuvarozási munkában mért vasúti fuvarozás 33%-kal nő meg, volumenben pedig 14%-kal. A belvízi hajózás pedig 20151-ben 10%-kal kevesebb árut fog szállítani, mint 2019-ben, de ugyanannyi fuvarozási munkát fog végezni.

A fuvarozási előrejelzés strukturális változásokat vetít előre

A közúti fuvarozás jelentős növekedéséről az áruszállítás strukturális változása dönt. Az energetikai átalakulás miatt a tömegáru és energetikai áru, mint a szén, a koksz, a kőolaj-termékek, ércek, amelyeket korábban főleg vasúton és vízi úton szállítottak mennyisége erősen csökkenni fog.

Viszont a főleg teherautóval szállított termékek mennyisége gyorsan nő. Itt főleg postai küldeményekről (+200%), gyűjtött rakományokról (+91%), járművekről (+47%), élelmiszerekről és italokról (+29%), de intermodális szállítzásokról is (+73%) is van szó.

Az eredmények imponáló módon mutatják, hogy nem érhetjük el az igényekre épülő fuvarozási céljainkat kizárólag a vasút és a vízi útvonalak kiépítésével” – mondta el Volker Wissing, a német közlekedési miniszter az előrejelzés bemutatásakor.

„Szükségünk van hatékony és klímasemleges közúti fuvarozásra” – tette hozzá Wissing. A felgyorsított tervezés is sürgősen szükséges a közúti fuvarozás esetében. A szűk keresztmetszeteket, amelyek dugók okoznak, meg kell szüntetni. Egyébként súlyos gazdasági károkat fognak okozni.

Az SPD (Németországi Szociáldemokrata Párt), a Zöldek és az FDP (Szabaddemokrata Párt) által alakított kormánykoalícióban hetek óta erős ellentét áll fent a tervezés felgyorsításának prioritásával kapcsolatban. Wissing nem csak hogy gyorsabban szeretne hidakat építeni, de autópályákat is. A Zöldek viszont ezt ellenzik. A tervezett klímavédelmi célok kapcsán ők a vasutat priorizálnák.

A BGL megerősíti az eredményeket

„Ez a dr. Wissing szövetségi miniszter által készített fogalmi előrejelzés végre fel kellene rázza a szövetségi kormányzó fékező embereit! Németországban tönkrement hidjaink, érzékeny járművezető-hiányunk van, a töltőinfrastruktúra kiépítése pedig nagyon távol van. A megoldások ezekre a problémákra készen állnak. A bevezetésüknek mihamarabb meg kell kezdődnie! A teherautóink nem játékból mennek, hanem árukat kell szállítaniuk, amivel biztosítják a lakosság és a gazdaság ellátását!” – kommentálta az előrejelzést prof. dr. hab. Dirk Engelhadt, a német Szövetségi Közúti Árufuvarozási, Logisztikai és Újrahasznosítási Egyesület (BGL) szóvivője.

Prof. Dirk Engelhardt hozzátette, hogy így lehet majd tovább támogatni a fő növekedési szegmenst a vasúti árufuvarozásban – azaz a kombinált közúti-vasúti szállítmányozást.

Elégedetten fogadjuk azt a tényt is, hogy a közlekedési miniszter központi gondolata a fuvarozási politika valós eseményekre, számokra, adatokra, és nem kegyes politikai kívánságokra való alapozása. Minden euró az adófizetők pénzéből csak egyszer adható ki, és végig kell gondolnunk ezt, mielőtt az ellátási láncok megszakadnak, és a helyzetünk elkezd majd emlékeztetni a brit viszonyokra” – tette hozzá a BGL igazgatóságának szóvivője.

Teljes cikk és forrás: https://trans.info/hu/teherautok-30-ev-mulva-330417

Leave A Comment

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
HÍVJON: +36 (20) 388-1856